Indai mikrobangei
Indai mikrobangei
Visi ankstesni maisto gaminimo būdai, visa, ką žinojome apie troškinimą ir kepimą, mikrobangų krosnelėje vyksta truputį kitaip. O kad išnaudotumėt visas krosnelės galimybes, turime žinoti jos ypatumus. Kai gaminame įprastu būdu, maistas šyla iš išorės, o mikrobangų krosnelėje – iš vidaus. Maistą šildančių bangų šaltinis – magnetronas – elektros srovę paverčia elektromagnetinėmis bangomis. Besisukanti antena šias bangas siunčia į ertmę, kur gaminamas maistas, ir jos ten absorbuojasi, t.y. produktas jas ,,įsiurbia“. Molekulės, mažiausios produkto dalelytės, veikiamos aukšto dažnio bangų, pradeda judėti ir, trindamosi viena į kitą, sukuria maistui būtiną šilumą. Vadinasi viskas mikrobangų krosnelėje vyksta priešinga kryptimi. Gaminant maistą ant viryklės arba orkaitėje, šiluma iš išorės į produktus patenka indu, įkaitusiais riebalais arba vandeniu ir sklisdama į visas puses, ji pamažu skverbiasi į produkto vidų. Tokiam procesui reikia gana daug elektros energijos, dujų arba anglių. O mikrobangų krosnelėje bangos, patekusios į produkto vidų, sklinda iš jo centro, todėl teisingai naudojantis krosnele, sutaupoma elektros energijos, o patiekalai neprisvyla. Tačiau be specialių indų mikrobangų krosnelėje produktų gerai neparuošime. Pvz., jeigu bangos turi patekti į mėsos gabalą tai 2 cm gylyje jos praras 50% savo galios. Jeigu dar indas sugers dalį elektromagnetinių bangų, tai maistą gaminsime ilgai ir nesutaupysime nei laiko, nei elektros energijos, todėl maistą reikia gaminti inde, kuris pilnai praleidžia elektromagnetines bangas.
Subscribe to:
Posts (Atom)
No comments:
Post a Comment